Logo Pic
Kerek Bálint 2024. április 16.

A Kádár-kocka

Így vált a Kádár-korban a magyar falvak emblematikus épületévé a sátortetős  kockaház

(Egy csávolyi kockaház kis gerinces tetővel, forrás: Magyar Nemzeti Levéltár)

Kétrészes cikksorozatom második részében a Kádár-korszakban elterjedt családiház-típussal az úgynevezett Kádár-kockával foglalkozok. A Kádár-kocka egy négyzetes alaprajzú, általánosságban 100 négyzetméter körüli alapterülettel bíró, zömmel földszintes, sátortetős családiház-típus, amelyeknek építése hazánkban az 1960-as évek elejétől az 1970-es évek végéig tartott.

Ennek a háztípusnak az elődje a 19.-20. század fordulójáig a kockaházak, valamint a kétszobás tisztviselői és munkásházak voltak.

Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

(A kispesti állami munkásház telep a dualizmusban, forrás: Digitális Képarchívum)

Az úgynevezett Kádár-kockák építéséhez két nagy árvíz az 1956-os, de különösen az 1970-es nagy árvizek járultak hozzá. 1970-ben a Tiszán és mellékfolyóin hatalmas árvíz vonult le és nagy pusztítást hagyott maga után. 

1970. Tiszai árvíz, Komlódtótfalu (Fotó: MTI)

(1970. Tiszai árvíz, Komlódtótújfalu, forrás: MTI)

1970. Tiszai árvíz, Géberjén (Fotó: Hámor Szabolcs/VízDok)

(1970. Tiszai árvíz, Géberjén, forrás: Hámor Szabolcs/VízDok)

1970. Tiszai árvíz, Tunyogmatolcs (Fotó: Hámor Szabolcs/VízDok)

(1970. Tiszai árvíz, Tunyogmatolcs, forrás: Hámor Szabolcs/VízDok)

Az árvíz sújtotta területeken a korábbi nyeregtetős házak helyett sátortetős kockaházak építettek, de ez beleesik a 15 éves lakásépítési tervbe, amely 1961-től egészen 1976-ig tartott. A lakásépítési tervnek köszönhetően Budapesten és a nagyobb városokban, ipari településeken összesen több mint 700.000 panellakás épült fel.

IV. kerület - Újpest | Drágább a téglaházas otthon, mint a panellakás  Újpesten

(Az újpesti lakótelep hazánk legnagyobb lakótelepe, forrás: IV. kerület - Ittlakunk.hu)

Időtengely (infografika) vázlat, Szolnoki József, 2013

(A lakásépítések időtengelye, forrás: Szolnoki József)

Országszerte az 1960-as, de inkább az 1970-es években kezdtek el sátortetős kockaházakat építeni. Ilyen típusú lakóépületből összesen 844 000 darab áll az országban. A kádárkockák átlagos falazóanyaga B30-as, másnéven blokktégla, amelynek a hőszigetelő képessége igen rossz. A hőátbocsátási tényezője 1,57 W/m2K, amely már az 1980-as években sem volt energiahatékony. 

Paraszti hosszúház kockára bővítése

(Paraszti hosszúház kockára bővítése, forrás: Magyar Nemzeti Levéltár)

Az egyik legfőbb előnye a korábbi parasztház típusokkal szemben az alaprajzi kialakításában rejlett. A parasztházaknál a szobák gyakran egybe nyíltak, ami korlátozta a belső terek elrendezésének variálhatóságát. A Kádár-kocka esetében azonban lehetőség nyílt arra, hogy egy központi folyosóról nyíljanak az egyes helyiségek, ami rugalmasságot biztosított a belső tér tagolásában. Ez nemcsak a funkcionalitást, hanem a lakók privát szféráját is szolgálta.

alaprajz.jpg

(Sátortetős ház alaprajza, forrás: Magyar Építőipar)

A kockaházak külseje az egyszerűséget és a funkcionalitást egyesítette. A jellegzetes tűzfalak, melyek a régebbi épületeket jellemezték, a Kádár-kockáknál eltűntek, helyettük az egyszerű, letisztult formavilág került előtérbe.

Nagykáta

(Nagykátai kockaház, forrás: Magyar Nemzeti Levéltár)

Az alapozás terén is jelentős változásokat hozott ez az építési stílus. Míg a régi parasztházakat gyakran egyszerű vagy alig létező alapra építették, a Kádár-kockák akár 2 méter mélységű alapra is kerülhettek, ami a stabilitást és a hosszú élettartamot garantálta.

Költséghatékonyság szempontjából is előnyös választásnak bizonyult. Olcsó volt a kivitelezése, és az alapterületének köszönhetően nem foglalta el az egész telket, így a kertészkedésre vágyóknak is maradt elegendő terület. Mindent összetömörített egy kocka formában, mégis kényelmes életteret biztosított a lakóknak.

A fűtés terén is innovációt hozott. A központi helyen elhelyezett kandalló vagy kályha az egész házat képes volt kifűteni, így a téli hónapokban is meleg otthont biztosított a családoknak. 

Azonban ezeknek a házaknak az energiafelhasználása később a panellakásokhoz képest jelentősen megnövekedett és ez plusz terheket rótt az ottlakókra és időszerűvé vált a felújítása.

Ezeknek az épületeknek a sátortetős kialakítása azért alakult ki így, mert a sátortető a leggazdaságosabb megoldás egy négyzet alaprajzú épületen, ellenben egy téglalap alaprajzú épülettel, mint, amilyenek a régi parasztházak voltak, ahol az észszerűség a nyeregtetős megoldást diktálta. Ugyanakkor részben a telkekre vonatkozó építészeti előírások, részben a könnyű engedélyeztetési eljárás, valamint a korabeli tervezés kezdetlegessége miatt terjedtek el a kockaházak hazánkban.

Magyar sátortetős ház - 3-as típus | Hobbipark - VAMITOOLS

(Sátortetős ház makettje, forrás: Hobbipark)

Az egyszerű tervezhetőség, a Tüzelő- és Építőanyag Kereskedelmi Vállalat (ismertebb nevén: TÜZÉP) telepeken beszerezhető – a hiánygazdaságból eredően szűkös választékú, ugyanakkor olcsó alapanyagok, valamint a szomszédok, kollégák munkakölcsönszerű bevonásával a kalákában történő építés lehetősége mellett a kockaházak könnyű felhúzhatóságához, folyományaként az elterjedéséhez a kedvező állami dotációs környezet is nagyban hozzájárult.

A kaláka egy szokásokon alapuló munkakölcsön, amely az idősebbektől áramlik a fiatalok felé. Előnye, hogy a fiatal házasok viszonylag hamar fedélhez jutnak. Ezért cserébe évekig, évtizedekig járnak majd viszonozni a munkát rokonokhoz, barátokhoz. A kalákát egyszerűsítette, ha egy-egy utcában a szomszédok egyszerre építkeztek, így nagy tételben olcsóbban tudták az anyagot megvásárolni. 

Kaláka egy taktaharkányi építkezésen

(Kaláka egy taktaharkányi építkezésen, forrás: Magyar Nemzeti Levéltár)

Azonban ezeknek a házaknak az építését a panellakásokkal ellentétben nem az állam állta, tehát vidéken ezért volt szükséges, hogy kalákában építettek házat az emberek és minél olcsóbban próbálták az alapanyagokat beszerezni, valamint akár hitelt is felvenni a házépítésre.

Bár a Kádár-korszak már régen elmúlt, az időszak egyik jelképe a mai napig meghatározza Magyarország képét, és ez minden bizonnyal így marad még pár évtizedig, hiszen jelenleg is az ország minden pontján megtalálhatóak. Közép-Magyarországon kívül Somogyban a legnagyobb a Kádár-kockák aránya: 10,25 százalékos, de Hajdú-Biharban, Zalában és Baranyában is 8 százalék fölötti ez az arány, Nógrádban, Vasban és Tolnában 3 százalék alatti az eloszlás. A magyar lakosság jókora része lakik ilyen házakban.

Két kockaház Lövőn (a kép közepén), Győr-Moson-Sopron vármegyében

(A kép közepén két kockaház Lövőn, Győr-Moson-Sopron vármegyében, forrás: Wikipédia)

Egy példa Neszmélyről

(Kockaház a kép jobb szélén Neszmélyen, forrás: Wikipédia)

Ez a cikk valós információkon és adatokon alapszik, de a szubjektív véleményem nem megkerülhető, hiszen egy blogról van szó!

Felhasznált források:

- Hornyik Sándor (2014): A posztkommunista "magyar kocka". Utóirat. 2014/4. https://meonline.hu/archivum/a-posztkommunista-magyar-kocka/ (2024. 04. 20.)

- Vajna Tamás (2022): Így vált a Kádár-korban a magyar falvak emblematikus épületévé a sátortetős kockaház. Qubit. https://qubit.hu/2022/02/07/igy-valt-a-kadar-korban-a-magyar-falvak-emblematikus-epuleteve-a-satortetos-kockahaz (2024. 04. 20.)

- Füredi Anna (2022): Ön is rosszul ismeri a Kádár-kocka eredetét! Tó-retró blog. https://toretro.blog.hu/2022/02/07/on_is_rosszul_ismeri_a_kadar-kocka_eredetet (2024. 04. 20.)

- Kondi Árpád: A Kádár-kocka házak felújítása, átépítése és belső átalakítása pályázati támogatással. Homlokzat és belső felújítás. https://homlokzatesbelsofelujitas.hu/a-kadar-kocka-hazak-felujitasa-atepitese-es-belso-atalakitasa/ (2024. 04. 20.)

 

Vissza a címlapra
Mert így KEREK a világ!
Legjobban pörgő posztok
Nagy natúr camembert teszt
Linda Morvai • 10 nap
A Milan elleni mérkőzés
venember83 • 7 nap
Di Marzio: „A Juve Allegri bevonása nélkül tervezi a nyarat”
venember83 • 6 nap
Agresti: Di Gregorio, Zirkzee és Greenwood valós célpont
venember83 • 3 nap
Agresti szerint a kupadöntő után várhatók konkrétumok Motta kapcsán
venember83 • 9 nap
Cikkek a címlapról
Hibáink ajándékai
„Hibát elkövetni nem rossz; az a rossz, ha nem tanulunk belőle, hogy ne kövessük el újra.” (Colleen Houck) Hibák, hibák, hibák! Igyekszünk kerülni őket, mert rossz színben tüntetnek fel és kellemetlen helyzetbe hoznak. Ám sokkal több pozitívumot hordoznak, mint azt elsőre gondolnánk róluk.…
Meglepően olcsón kelt el a királynő egykori „Jaguarja”
Egy minap lezárult aukción 103,5 ezer fontért, azaz átszámítva nagyjából 47 millió forintért kelt el egy 2001-es évjáratú Daimler Majestic jármű, amely lényegében egy „újracímkézett” és némiképp átalakított Jaguar XJ luxusszedán. Mi ebben a nagy szám? – tehetné fel bárki a kérdést. Nos, ahogy az az…
>